Archief van 'verbouwingen'

Airco

Gedurende de witte weken voor kerstmis vorig jaar besloten we onze airco in de slaapkamers nog eens aan te zetten. Niet voor verkoeling, maar om gebruik te maken van de warmtepomp.

Zo’n airco geeft dan niet onmiddelijk warmte, maar heeft even nodig voordat de juiste temperatuur wordt bereikt . Nu duurde het echter wel heel lang. Ook in de andere slaapkamers kregen we geen streepje warmte uit de toestellen.

Na de feestdagen belde ik even met de toenmalige installateur van het systeem, Van Haute Cooling, die zich ondertussen trendsgewijs VHC Group noemt. Ze zouden een technieker langssturen. Ik herinnerde hen er vriendelijk aan dat ze de buitenunit op het dak geplaatst hadden, en ze dus maar best een lange ladder konden meebrengen. Geen probleem, wist de vriendelijke man aan de telefoon te verzekeren.

Vanmorgen, omstreeks 8u, was het dan zover: de technieker kwam ter plaatse. Alle 3 de airco’s werden op de hoogste stand van verwarmen gezet, terwijl de airco in Laurens’ kamer alvast van zijn ommanteling werd ontdaan. Warm werd het echter niet.

Anderzijds gaf geen van de toestellen een foutcode door, dus zou alles in principe moeten werken. Na een leuke vraag als uitsmijter “U weet toch zeker dat u een buitenunit heeft met warmtepomp?”, ging de zoektocht verder.

De computer werd aan de airco gehangen, en die toonde wel degelijk een probleem aan. De compressor buiten bouwde wel degelijk zowel koude als warme lucht op, maar daar werd niets van door de buizen gepompt. De oorzaak? Het kan zowel software als hardware gerelateerd zijn. Hoogst waarschijnlijk zijn het de elektrische kleppen die de luchtstroom afwisselend moeten doorlaten en afsluiten.

De technieker wou buiten even gaan kijken, ware het niet dat zijn ladder niet lang genoeg was….

De wisselstukken zijn besteld en eind volgende week mogen we VHC Group opnieuw verwachten voor de herstelling.

De architect kwam langs

Het is een hele tijd geleden dat we hem nog gezien hadden, maar gisteren kwam onze architect nogmaals langs. Al geruime tijd heeft onze binnenmuur langs de straatzijde last van loskomende bepleistering, waarvan we vermoedden dat het om vochtproblemen ging.

En dat bleek het inderdaad ook te zijn.

De architect gaat proberen de stukadoor te strikken om eens langs te komen. Waarshcijnlijk gaat de muur van binnenuit geïmpregneerd moeten worden.

Service

Over het algemeen kunnen we niet echt tevreden zijn over het niveau van service zowel tijdens als na onze verbouwingen.
Vandaag sprong er echter één bedrijf bovenuit: RG Alarm Systems.

Gisteren begon ons alarmsysteem snel te piepen wanneer we het aan -en uitschakelden. Een oorzaak vonden we niet onmiddelijk. Wat later begon het alarm te bliepen wanneer we in de buurt van een sensor kwamen. We dachten dat we het alarm misschien fout hadden aan -of uitgeschakeld en besteedden er verder geen aandacht meer aan.

Vanmorgen was het echter van hetzelfde: snel gebiep, waardoor het leek dat het alarm nooit gewapend was. Ook al was het zondag, toch besloot ik snel even naar de installateur te bellen. Na wat telefonische instructies beloofde hij binnen het kwartier langs te komen, wat hij ook waarmaakte.

Enkele minuutjes later was het probleem opgelost, gratis en voor niets.
Als je dat vergelijkt met de service die geleverd is door de plaatsers van de ramen en van de poort…

Airco

Vandaag is Van Haute Cooling langsgeweest voor het plaatsen van de airco’s.

De drie kamers leverden geen problemen op, en waren op enkele uurtjes afgewerkt.

Het buitentoestel daarentegen kon niet geplaatst worden: de opening tussen de zijmuur en de veranda is te smal om een stelling tussen te plaatsen.

Men zal dus met een andere oplossing voor de dag moeten komen.

Deurtjes

Nadat de deuren van de kinderkamers afgewerkt waren, was het tijd om aan de deuren van de badkamer en slaapkamer te beginnen.

Een hele klus, omdat de stand van de muren niet toeliet een eenvoudige plaatsing te kunnen bewerkstelligen.

Nadat Godelieve en ik in de namiddag om verf waren gereden, gingen de werken verder.

‘s Avonds laat konden we eindelijk, en met een gerust gemoed, vaststellen dat alle deuren boven in hun hengsels hingen.
Er rest nog wel wat plamuurwerk, en de deuren zelf hebben nog wat schuurwerk nodig, maar dat is afwerking.

Taken allerhande

Een rustig zaterdagje ten huizen Pilaeten-Baeyens :-)

De deuren van de kinderkamers werden volledig afgewerkt: afgeschuurd, geplamuurd, voorzien van omlijsting, genageld en de deurklinken erop bevestigd.

In de badkamer beneden werden onder en naast het bad verder tegels geplaatst.

De wasberging werd verder betegeld, maar daar zal nog aardig wat tijd in kruipen.

Tenslotte gingen we langs bij de elektrohandel, om een wasmachine en een droogkast te bestellen.

Schuren, schuren, schuren

Nadat ik woensdag al een deur onder handen genomen had, stonden er vandaag nog meer binnendeuren op het programma.

Mijn vader ontfermde zich over de binnendeuren zelf, terwijl ik aan het werk ging met de reeds geplaatste omkastingen.

In de late namiddag waren 2 deuren afgeschuurd, inclusief de kleine randjes.

Daarna was het tijd om de omlijstingen (oftewel ‘chambranten’) rond de omkastingen van de twee reeds geplaatste deuren te bevestigen: een werkje dat ik maar wat graag overliet aan mijn vader.

Rond middernacht gingen de lichtjes uit: 2 deurkasten zijn volledig afgewerkt, inclusief omlijsting, waarvan er één al effectief een afgewerkte deur bevat.

Een andere, nog te plaatsen deur, is eveneens al afgewerkt.

Morgen schuren we de 2 overgebleven deuren af, en hopelijk kunnen we dit weekend afsluiten met de melding dat alle vier de binnendeuren geplaatst zijn, maar dat is toekomstmuziek.

Binnendeuren

Vandaag had ik een dagje verlof genomen: de firma D’Hondt kwam immers langs met de binnendeuren.
Een gebeurtenis waar ik maar al te graag bij was: niet alleen om zelf wat bij te leren, maar ook om te verzekeren dat elke binnendeur zou draaien zoals ze zou moeten draaien.

Omstreeks 16u stonden alle 4 de deuren op hun uiteindelijke plaats, en kon de schrijnwerker vertrekken.

Al die tijd had ik me bezig gehouden met het afschuren van onze oude binnendeuren, dewelke op de bovenverdieping geplaatst zullen worden.
Een tijdrovende bezigheid: mede door alle onderbrekingen ben ik er maar in geslaagd één deur af te schuren, met uitzondering dan nog van de fijne lambrizering, die op een andere manier verwijderd zal moeten worden.

Schilderen, parket en deuren

Zondag klusdag :-)

Met vereende krachten doken Godelieve, mijn vader en ik alweer in ons werkplunje.

Godelieve zette zich aan het schilderen: de muren en het plafond van het toilet (grondlaag), de muren en het plafond van de technische berging (grondlaag) en het plafond en ene groot deel van de muren van de hall van het gelijkvloers (grondlaag).

Ook ikzelf had nog wat schilderwerk voor de boeg: de tweede eindlag werd aangebracht in zowel de grote kinderkamer, als de gang op het tweede verdiep.

Daarna begonnen de zelfverklaarde schrijnwerkers aan hun dagtaak: in de voormiddag werd de laminaatparket gelegd en afgewerkt.
In de namiddag volgde de taak die het meest angst inboezemde: het aanpassen en plaatsen van de binnendeuren op de tweede verdieping.

Uit het originele huis recupereerden we 5 binnendeuren, en 4 omkastingen.
We zouden graag deze duren wat opknappen, en ze gebruiken op de tweede verdieping (3 slaapkamers en badkamer).

Na heel veel pas en zaagwerk zijn we erin geslaagd om 2 deuren te plaatsen: in de grote en de kleine kinderkamer.

Volgend weekend volgt dan de badkamer en de slaapkamer.

Afwerking

Zowat alle ‘grote’ werken zijn achter de rug, en dus kunnen we ons beginnen te concentreren op de afwerking.

Vandaag hield dat in: schilderen.
Meer bepaald: het schilderen (grondlaag) van de MDF platen in de keuken, het schilderen (grondlaag) van het plafond en de muren van de badkamer (gelijkvloers), het schilderen (grondlaag) van het plafond van de wasberging, het schilderen (2 eindlagen) van het plafond van de slaapkamer, het schilderen (eindlaag) van het plafond en de muren van de kleine kinderkamer, het schilderen (eerste eindlaag) van het plafond van de badkamer (tweede verdieping), het schilderen (eerste eindlaag) van het plafond van de grote kinderkamer en het schilderen (eerste eindlaag) van het plafond van de gang (tweede verdiep).

Nadat dit allemaal gedaan was, bleef er nog wat tijd en energie over, zodat op het einde van de dag er ook nog laminaatparket was gelegd in de slaapkamer, kleine kinderkamer en de gang.

 Een heel productieve dag dus, ondanks de fuif van gisteren :-)