De Standaard Stemtest

Weet u nog welke partij voor welke waarden staat? En deze ook in het beleid kan doordrukken?

Ik al eventjes niet meer.
Vandaar dat de Stemtest van De Standaard me wel nuttig leek. Wiens partijprogramma leunt het dichtst bij mijn wereldvisie aan?

En wat bleek?

standaard_stemtest

Hoewel ik me misschien ergens kan vinden in het resultaat, moet dit toch wel even genuanceerd worden:

  • Er werden slechts 30 vragen gesteld, met een simpel ja of nee antwoord (of geen mening). Geen ruimte voor enige nuance.
  • Neem bijvoorbeeld de vraag of daders van geweldige overvallen langer gestraft moeten worden. Voor mij niet. Ze moeten beter gestraft worden. Maar wat antwoord je dan? Nee? Of Geen mening?
  • Of: De hoogte van de kinderbijslag moet afhankelijk zijn van het inkomen van de ouders. Volledig mee akkoord. Spijtig genoeg vrees ik niet op die manier waarop het door de partijen gaat ingevoerd worden. Hoe hoger het inkomen van de ouders, hoe hoger, wat mij betreft althans, de kinderbijslag. Diezelfde lijn kan je trouwens doortrekken naar dienstencheques. Waarom moeten deze voor iedereen even duur zijn? Het zijn meestal de hoger opgeleiden, of op zijn minst de full-time tweeverdieners, die amper tijd hebben om telkens opnieuw hun woning kraaknet achter te laten. Maak het voor zo’n mensen goedkoper om met dienstencheques te werken, en beloon bovendien de beste werknemers in de sector. De verhalen die je hoort over zoektochten naar een geschikte hulp in het huishouden…
  • De NVA bovenaan? Mja. Maar hoe zijn de 30 vragen gekozen? En hoe zijn ze geformuleerd?
    Het momentum is momenteel voor de NVA, en dat zorgt steeds voor subjectieve beïnvloeding.
  • Een verkiezingsprogramma of overtuigingen betekent helemaal niet dat je zo’n beloftes ook kan waarmaken. Als je morgen een partij uit te grond stampt die de belasting op arbeidsinkomen afschaft (en deze vervangt door een belasting op kapitaal), een hogere pensioenuitkering beloofd, een betere werking van justitie garandeert, enzovoort. Je zal op zo’n Stemtest hoog scoren, maar daarom niet hoog scoren in peilingen of bij de verkiezingen

Dus nemen we deze test voor wat hij is, catalogeren we hem bij zijn Flair of Libelle tegenhangers en gaan binnen enkele weekjes vrolijk stemmen voor de politieker die ons al geholpen heeft.

Reageer