Septische put

Enkele maanden geleden bracht mijn oom wat modern comfort binnen in het huis van mijn grootmoeder: er werd een WC geplaatst met een spoelbak, in plaats van de jarenlange ‘plaat-met-een-gat-in’.

Ondanks de goede bedoelingen leverde dit wel een bijkomend probleem op: het huis van mijn grootmoeder beschikt immers niet over een septische put, maar over een standaard beerput.
In het verleden moest deze eens in het jaar leeggezogen worden, maar sinds ook het spoelwater in de put stroomt, werd dit een maandelijkse bezigheid.

Los van dit ongemak, is het ook een hoge kostenpost.

Nu alles toch een bouwwerf is, werd besloten een septische put te graven die de huidige beerput zal vervangen, met afloop naar onze septische put.

Ondanks het slechte weer gingen we vandaag aan de slag.
Eerst werden alle tegeltjes opgebroken, om vervolgens de ondergrond op te breken.

Daarna konden de graafwerken beginnen: een put van 1m20 breed en lang, en 1m40 diep.

Terwijl ik aan het scheppen was, begon mijn vader aan de resterende taken in ons huis: het uitkappen van een verluchtingsgat in de wasberging, en het plaatsen van de verluchtingsbuis.
Beide werken waren ongeveer gelijktijdig afgerond.

Daarna rondden we de isolatiewerken op de tweede verdieping af.
Door een lek in het dak kon de grootste kinderkamer immers nog niet volledig geïsoleerd worden.
Nu dat probleem van de baan was, werd ook de laatste isolatie geplaatst.

Tenslotte werden ook nog de afvoerbuizen van toilet, wastafel en douche, die door het plafond van de living lopen zorgvuldig geïsoleerd, om latere geluidshinder te voorkomen.

Uitgeregend togen we uiteindelijk naar huis.

Reageer