Testen is een schietkraam

Daarnet, tijdens de zoveelste escalatie-meeting, werd er een mooie metafoor gebruikt. Software testen komt neer op in het schietkraam op de kermis gaan staan.

Als tester zijn er verschillende manieren om je doel te bereiken. In het schietkraam eveneens: je kan schieten op tanden, pijpjes en balonnen.

Waar het echter foutloopt, is wanneer je de inspanningen richt op de foute methode. Als alles staat opgesteld om op tanden te schieten, maar je richt je geweer op de balonnen 10 meter verder. Of wanneer je te veel wisselt tussen methoden: tanden, pijpjes, balonnen, pijpjes, tanden, … Zo bouw je geen expertise op.

Je kan de metafoor doortrekken naar testen. Wil je het doel bereiken, bepaal dan op voorhand je sterkten (en zwakten). Gebruik die eigenschap om een plan van aanpak op te stellen, en volg dat. Lukt er iets niet, sla dan niet in paniek en verander niet zomaar je taktiek.

En uiteindelijk: als het met testen niet lukt, dan kan je nog altijd je geweer nemen om het op te lossen ;-)

Reageer