Nieuw Speelgoed

Ik heb me een hele tijd bezig gehouden met het digitaliseren van al mijn CD’s. Telkens die kisten (11 in totaal) meesleuren naar fuiven en feestjes begon wat tegen te steken.

De hele zooi mp3′s werd op een externe harde harde schijf verzameld, en werd via de laptop afgespeeld (via WinAmp). En dat werkte wonderwel. Niet alleen om de muziek af te spelen, maar ook om snel een nummer op te zoeken en vervolgens het toch nog in de CD-speler te pleuren. Want ik vertrouwde het niet helemaal, spelen zonder CD’s.

Dan kwamen er wat praktische probleempjes:

  • Eén laptop bleek al snel onvoldoende. Mensen komen niet alleen alsmaar vaker nummers aanvragen, het is geen overbodige luxe meer dan één nummer in queue te kunnen plaatsen. Dus gebruikten we een tweede laptop.
  • Maar die tweede laptop moest muziek bevatten. Idealiter dezelfde muziek als de eerste laptop. Een tweede harde schijf was dus nodig, die bovendien regelmatig (bij elke aankoop van ITunes of bij het digitaliseren van ene nieuwe CD) moest gesynchroniseerd worden.
  • WinAmp is eigenlijk niet bedoeld om dienst te doen als DJ hulpmiddel.
  • Het scherm en de knoppen van een laptop zijn te klein om goed te kunnen bedienen, vanachter de mengtafel.
  • De laptops die we gebruikten waren niet primair daarvoor bedoeld. Eén onverlaat die de laptop zou omstoten, of er drank over zou morsen, zou werk of persoonlijke data teniet kunnen doen.

Toen kwam de volgende oplossing uit de bus: de aankoop van een Acer Aspire Z5610.

AZ5600

Een all-in-one desktop, met 23″ touch screen.
Slechts één kabel nodig (stroom), voldoende grote harde schijf, snel, en,… met groot scherm.

Virtual DJ geïnstalleerd, de 5.1 geluidsindeling omgevormd zodat het linkerdeck steeds afspeelt op de front-uitgang en het rechterdeck op de back-uitgang. Alle mp3′s van de externe schijf gecopieerd naar de interne harde schijf, en we konden beginnen.

Zaterdag was meteen de grote test, en het experiment loonde zonder meer de moeite. Mijn leven is een pak eenvoudiger geworden.

Toch zijn er nog enkele punten ter verbetering:

  • Ik had in WinAmp bij elk nummer een album cover geladen. Dat maakt het makkelijk om visueel een album of nummer snel te herkennen. Virtual DJ herkent deze covers niet als dusdanig. De covers moeten dus handmatig aan de id3-tag worden toegevoegd, en vervolgens nog eens in Virtual DJ worden geaccepteerd. Voor elke mp3.
  • Playlists en/of tags. Deze informatie ontbreekt in mijn collectie (wegens nog niet nodig gehad). Must have om makkelijker te kunnen werken.
  • Start cues. Lang leve deze feature! Maar dat betekent wel dat ik voor elk (vaak afspreelbaar) nummer een start cue moet instellen. Nu is moeten een groot woord, maar het maakt het leven alweer wat makkelijker.
  • Transport. Zaterdag gebruikte ik de originele doos, maar hoe lang zal dat karton de verschillende verplaatsingen doorstaan?

Maar al bij al ben ik uiterst tevreden! Zo tevreden dat ik zaterdag met slechts 2 kisten CD’s gaan spelen ben.

Reageer