Archief van 'gezondheid'

Getting ready – week 2

De eerste ‘echte’ week van 2012, en we zijn er meteen stevig ingevlogen. Nou ja, stevig: het doel deze week was om elke dag te sport, en dat is gelukt!

Overzicht week 2:

Gewicht (deze week): -1,8 kg
Gewicht (totaal): -1,8 kg

Lopen (deze week): 31,5 kilometer
Lopen (totaal): 34,5 kilometer

Fietsen (deze week): 25,4 kilometer
Fietsen (totaal): 25,4 kilometer

Zwemmen (deze week): 0 kilometer
Zwemmen (totaal): 0 kilometer

Andere sporten (deze week): 1 wedstrijd zaalvoetbal
Andere sporten (totaal): zaalvoetbal (1x)

Getting ready – week 1

De week telt eigenlijk maar 1 dag, en dan nog een feestdag ook.

Toch trok ik voor de eerste keer sinds lang de loopschoenen aan, om de eerste kilometers van het nieuwe jaar af te maken.

Qua gewicht sta ik een dikke kilo zwaarder dan vorig jaar deze tijd. Niets opzienbarends dus, maar eerder een goede motivator om er stevig tegenin te vliegen. Ook het percentage vetten is aanzienlijk, maar door voldoende sport en aangepaste voeding zal dat wel dalen.

Overzicht week 1:

Gewicht (deze week): +/- 0
Gewicht (totaal): +/- 0

Vetten (deze week): +/- 0
Vetten (totaal): +/- 0

Lopen (deze week): 3 kilometer
Lopen (totaal): 3 kilometer

Fietsen (deze week): 0 kilometer
Fietsen (totaal): 0 kilometer

Zwemmen (deze week): 0 kilometer
Zwemmen (totaal): 0 kilometer

Andere sporten: geen

DVV Antwerp Marathon 2011: T minus 70 hours

Minder dan drie dagen scheiden me van de start van de DVV Marathon van Antwerpen, maar voorlopig ziet het er niet zo goed uit. Sinds de Nekkerloop zondag ben ik niet meer kunnen gaan lopen wegens een blessure.

Een loopblessure? Neen.
Overbelasting? Neen.
Iets lomps? Ja.

Toen ik maandag Laurens met de fiets naar de crèche bracht, viel de fiets tegen mijn linkerknie. Er is niets aan te zien, maar ik heb er serieus last van bij het trappenlopen, en wanneer ik even stilgezeten heb.
Voorlopig spaar ik de knie zoveel mogelijk, al tracht ik wel de conditie te onderhouden door met de fiets naar het werk te gaan. Zolang ik niet op de trappers recht ga staan lukt dit vrijwel pijnloos.

Wat het weer voor zondag betreft ziet het er degelijk uit. De nacht zal koud zijn (en dus hopelijk veel zuurstof vasthouden): rond de 5 graden. Maximale temperatuur wort geschat rond de 18 graden, met slechts 5% kans op neerslag.

De wedstrijd zelf start om 9u30. Vorig jaar spendeerde ik 3 uur en 17 minuten aan de 42 kilometer, maar had ik 3u45 voor ogen.
Dit jaar stel ik mijn ambities bij, en mik ik op 3u30 minuten. Aankomst voorzien rond 13u dus… Maar eerst: hopen dat er gelopen kan worden!

Voorbereiding seizoen – week 10

Vorige week vond je hier geen update over de voorbereiding, en ook deze week is het een minimaal berichtje.

De reden is simpel: twee weken geleden heb ik me twee dagen, tegen beter weten in, naar het werk gesleept. De kracht om te sporten en/of te lopen ontbrak compleet. Woensdag geraakte ik amper uit bed, en trok ik richting dokter. De conclusie: keelontsteking oftewel, in minder mooi Nederlands: een angine.

Vrijdag was het ergste leed geleden, maar toen kregen we het nieuws dat mijn moeder gestorven was. Dat werd een hele organisatie, zodat er geen tijd overbleef om te lopen.

Met andere woorden: op 14 dagen tijd ben ik er slechts eenmaal in geslaagd om te sporten: een langere loopronde gisteren. Het werd 15,5 kilometer in 1u 8m.

Dat heeft natuurlijk zijn gevolgen voor m’n gewicht. Snoepen doe ik nog steeds niet, en alcohol heb ik evenmin aangeraakt. Maar van een redelijk intense sportbeleving terugvallen in het grote zwarte gat doe je niet onbestraft: in totaal kwam ik op 2 weken tijd 700 gram bij. Het goede, of niet zo slechte, nieuws: niets daarvan is vetweefsel: dat bleef stabiel.

Deze week is het nog wat afwachten wat er op de planning geplaatst kan worden. Zaalvoetbal op vrijdag is zeker, maar daarbuiten is het ‘s avonds al behoorlijk druk.

Voorbereiding seizoen – week 8

Februari loopt op zijn laatste beentjes, en zo passeerde ook de achtste week van mijn voorbereiding. Binnen 4 weken al staat de eerste wedstrijd op het programma, de Pegasusloop in Londerzeel.

Ook al werken de omstandigheden niet echt mee, toch hou ik halsstarrig vast aan mijn zelf opgelegd regime.

De cijfertjes:

 • Ik ging deze week slechts 3 keer lopen: 5km, 5,7 km en 14,7km. In totaal dus 25,4km in 1u55.
 • Voetballend stond ik deze week ook 3 keer tussen de lijnen, veel meer dan de andere weken: op maandag en woensdag met de Stallions, op vrijdag met de Relegators
 • Fietsen is er niet van gekomen deze week. Dus geen Brussel-Opwijk op zaterdag, en ook geen pijlrit Wolvertem op zondag. We zijn dan maar gaan lopen ter vervanging :-)

En de weegschaal? Die kreunt alsmaar minder onder mijn gewicht. Sinds vorige week verloor ik 1,7 kilogram, waarvan 1,3 kilogram vetten. En dat ondanks een copieus maal gisteren. Godelieve werd maar een keer 30 :-)

Deze week staat er geen voetbal op het programma, dus kan er naar hartelust gelopen worden :-)

Voorbereiding seizoen – week 6

Ondertussen gaat de voorbereiding zijn zevende week in. Zes weken gingen er al voorbij, gevuld met sport, veel sport, en met het afwijzen van allerlei lekkers. Soms valt het wat zwaarder dan anders, maar algemeen is het goed uit te houden.

De cijfertjes:

 • Ik ben deze week 6 keer gaan lopen, vooral korte tripjes, ‘s middags op het werk. In maalde bijna 28 kilometer af in 2 uur en 16 minuten. Net iets meer dan vorige week dus.
 • Deze week stond er twee maal zaalvoetbal op het programma, maar daarvan werd er een wedstrijd uitgesteld. De andere wedstrijd, zaterdag met de Stallions, waren we slechts met zijn vijven, zodat het een mooie fysieke training was.
 • Zondag besteeg ik voor de eerste keer sinds lang mijn stalen Bianchi-ros, voor een ritje met de Snoeken aan een gezapig tempo: 55 kilometer aan 29km/u gemiddeld. Ideaal voor opbouw, vermits mijn hartslag nooit boven de 120 kwam te liggen.

Het enige ‘negatieve’ is dat mijn gewicht deze week niet omlaag gegaan is, het bleef stabiel. Opz ich niet erg: vermits er wel 500 gram vet verdween. Spieren wegen nu eenmaal meer dan vet, en gezien de trainingsinspanningen is dit een logische evolutie.
In zijn geheel verloor ik sinds begin januai 7,4 kilogram, waarvan exact 5kg vetten.

Het schema voor deze week? Lopen, lopen en lopen, afgewisseld met zaalvoetbal en fietsen.

Voorbereiding seizoen – week 2

Blijkbaar was mijn voorspelling van vorige week toch niet helemaal accuraat: mijn gewicht is niet status quo gebleven. Ook de goede voornemens zijn niet volledig nageleefd: deze week wer er slechts op 5 dagen gesport.

Even de cijfers erbij nemen:

 • Ik ben deze week 4x (‘s avonds) gaan lopen. Net als vorige week korte tochtjes, maar gisteren (zondag) toch voor de eerste keer 5 kilometer afgehaspeld, met een lichte helling erin. Ook al blijven kilometers het hoofddoel, zowel mijn gevoel als mijn GPS vertellen me dat de snelheid gestaag omhoog gaat. Het is nog helemaal geen 20km-tempo, maar dat zou dan ook nog veel te vroeg zijn.
  In totaal liep ik 15,2 kilometer, in 1 uur en 13 minuten.
 • Maandagavond was er zaalvoetbal, maar werd de wedstrijd gestaakt vanwegen aggressie van de tegenstander. Veel calorieën werden er dus ook al niet verbrand.
 • Op de weegschaal stond vanmorgen fijn nieuws te lezen: in vergelijking met vorige week verloor ik 800 gram, waarvan 600 gram vetten.

De doelstellingen voor deze week zijn simpel: elke avond gaan sporten. Er staat, behalve zaterdag, geen zaalvoetbal op het programma, waardoor ik mijn loopprogramma wat anders kan indelen. Op regenachtige avonden een korte inspanning, op droge avonden misschien zelfs al eens richting 6 kilometer denken.
De ingeslagen weg wordt verder bewandeld (belopen?). De doelen komen nog niet te kort naarbij, maar de koorts stijgt wel! :-)

Vertrokken

2011 is van start gegaan, en naar jaarlijkse gewoonte gaat dat vergezeld van de nodige goede voornemens.

Zoals steeds brandt de ambitie weer om mooie sportieve prestaties neer te zetten, maar daar horen natuurlijk enige opofferingen bij.

Sinds gisteren is de kraan des overvloeds weer afgesloten: geen alcohol, snoep of andere zoetigheden. Dat, gecombineerd met een strak trainingsschema, moet mijn gewicht binnen de kortste keren drastisch omlaag krijgen.

En de doelen voor dit jaar? Primair, het gebruikelijke duo: de 20km van Brussel (29 mei) en de Dodentocht (12 augustus). Secundaire doelen: de Pegasusloop (27 maart), de marathon van Antwerpen (17 april) en de watermolentriatlon (18 juni). Tenslotte zijn er nog enkele wedstrijden die ook op mijn radar staan, maar waar deelname niet voor verzekerd is: de triathlon in Geel (8 mei), de triathlon in Viersel (27 augustus), de marathon van Berlijn (25 september), de marathon van Brussel (2 oktober), de marathon van Eindhoven (9 oktober), de marathon van New York (6 november), de winterduathon van Grobbendonk (11 november) en de marathon van Kasterlee (13 november).

Uitdagingen genoeg dus… :-)

Ongezond gewichtsverlies

Dinsdagavond, bij het afhalen in de crèche, bleek Laurens koorts te hebben. Woensdag kwam daar ook nog diarree bij. De diagnose van de dokter: buikgriep.

Woensdag en donderdagvoormidag was hij bij de Bomma, op donderdagnamiddag en vrijdag paste ik op hem. Donderdagavond leek het ergste leed achter al geleden. Voor hem.

De nacht van donderdag op vrijdag werd Godelieve ziek. Ziek, as in, onmogelijk omverder dan 3 meter afstand van een toilet te nemen. Opnieuw naar de dokter: buikgriep.

Op vrijdag werd er veel gerust door Laurens en Godelieve. Laurens ging met sprongen vooruit en was weer zijn lachende zelf. Ook Godelieve leek vrijdagavond aan de beterhand, na dosissen Lacteol, Immodium, Motillium en rijstwater.

De nacht van vrijdag op zaterdag was het echter mijn beurt: een onrustige slaap, gevolgd door dezelfde problematiek als die van vrouw en zoon. Zaterdag was een beproeving voor Godelieve en mij en ook zondag waren we niet honderd procent.

Afgelopen nacht speelde zich weer hetzelfde scenario af: file richting de afrit :-)

Godelieve vertrok naar het werk met 3 kilogram gewichtsverlies. Ik besloot de dokter op te zoeken met 2,5 kilogram minder. En inderdaad: buikgriep, inclusief ontstoken dikke darm.

Dus ja, ons dieet gaat verder, maar niet op een gezonde manier…

Nutella Breakfast Box

Toen ik vanmorgen de parking van WTC III uitliep kwam ik verschillende mensen tegen met een rood doosje in de hand. De interesse was meteen gewekt.

Het bleek een sampling actie te zijn van Nutella en Minute Maid. Enkele enthousiaste dames en heren werden letterlijk omsingeld door hongerige werkwilligen en niet-zo-werkwilligen. Eventjes de schouders gebruikt en ook ik mocht me eigenaar noemen van zo’n doosje. Inhoud: een Minute Maid, 2 mini-sandwiches, 2 porties Nutella choco, een mes en een Nutella-kortingsbon.

Kijk, volgens mij halen zo’n acties veel meer uit dan reclame. Niet alleen qua goodwill, maar ook qua doelpubliek. Als lid van de actieve bevolking van België heb je ‘s avonds echt niet meer de tijd om lekker onderuitgezakt in de zetel te zitten om TV te kijken of een dag/weekblad te lezen. De beste manier om deze mensen te bereiken is naar hen toe komen. Red Bull begreep dit al, met hun promokarretjes op sportevenementen. Nu blijken ook gewone bedrijven de stap gezet te hebben. Meer van dat!

Bij deze nog wat gratis reclameruimte:

Nutella – Minute Maid – Nutella – Minute Maid – Nutella – Minute Maid – Nutella – Minute Maid -Nutella – Minute Maid – Nutella – Minute Maid -Nutella – Minute Maid – Nutella – Minute Maid – Nutella – Minute Maid – Nutella – Minute Maid -Nutella – Minute Maid – Nutella – Minute Maid -Nutella – Minute Maid – Nutella – Minute Maid – Nutella – Minute Maid – Nutella – Minute Maid -Nutella – Minute Maid – Nutella – Minute Maid

En neen, mijn dieet houdt nog altijd stand. Het doosje is geopend en daarna gesloten, zonder geproefd te hebben. die eer is voor Godelieve.